fnccp

Els pescadors catalans llancen un crit d’alerta a la societat per salvar la pesca al Mediterrani

  • El sector pesquer i la Generalitat participen en un acte conjunt a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar per demostrar unitat davant de l’Estat i la Unió Europea

 

 

El sector pesquer català ha reclamat l’atenció de la societat davant del risc que la pesca al Mediterrani Occidental entri en una situació insostenible si no es reverteixen les regulacions que afecten la seva viabilitat. Ho han fet en un acte celebrat aquest divendres a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar en el qual també ha participat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, i els ajuntaments dels municipis pesquers de Catalunya demostrant així la unitat entre administració i sector en defensa d’un dels pilars de l’economia local del país i a favor d’un gir  en les polítiques europees de pesca.

Amb el títol “Salvem la Peca al Mediterrani”, l’acte ha servit per donar a conèixer públicament el contingut de la Declaració de Barcelona que s’ha adreçat a les institucions de la Unió Europea i al govern de l’Estat. Es tracta d’un manifest de 15 punts que van signar el passat 4 d’octubre els representants del sector pesquer català i la Generalitat de Catalunya amb els representants del govern regional d’Occitània i del seu sector pesquer amb l’objectiu de denunciar la situació que viu la pesca al Mediterrani Occidental i reclamar una nova Política Pesquera Comuna (PPC).

Durant l’acte celebrat a Arenys de Mar s’ha denunciat com les directrius comunitàries han imposat cada cop més retallades en les captures de la flota del Mediterrani Occidental, fet que ha comportat la pèrdua del 50% de les embarcacions i ha deixat penjant d’un fil la viabilitat del sector.

És per això que els pescadors i el Govern català han insistit que cal que la Unió Europea estableixi una moratòria de cinc anys en el termini de recuperació dels estocs pesquers, fixats actualment per al 2025 i que la política pesquera comunitària tingui en compte les modalitats de pesca pròpies i tradicionals del país.

Aquestes reivindicacions, han subratllat, cal que també se les seves faci seves el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació mitjançant la Secretaría General de Pesca i les defensi a Brussel·les. Tanmateix, el sector pesquer i el govern català també reclamen que el govern de l’Estat també prengui mesures, com ara la posada en marxa d’un Pla d’acció específic per al Mediterrani tal com ha aprovat recentment el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat.

La Declaració de Barcelona està oberta a les adhesions de qualsevol persona o entitat a través de la plataforma Change.org, a la qual es pot accedir des del web salvemlapescadelmediterrani.com.  En aquest web també s’hi pot trobar el text del manifest.

2 de desembre de 2022